среда, 30.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 08.05.2017. у 20:44 Данијела Давидов-Кесар

Стручњаци против свакодневног туширања

(Фото Пиксабеј)

Ве­ли­ки број љу­ди има на­ви­ку да се ту­ши­ра ују­тру и уве­че, а ку­па­ње је­ди­но пре­ска­чу у слу­ча­ју ве­о­ма хлад­ног вре­ме­на. Осе­ћај све­жи­не и чи­сто­ће ко­ји има­ју по­сле ту­ши­ра­ња мно­ги сма­тра­ју ве­о­ма ва­жним за ју­тар­ње раз­бу­ђи­ва­ње, а не­ки ис­ти­чу да не мо­гу уве­че да оду на по­чи­нак уко­ли­ко се ни­су опу­сти­ли у ми­ри­сној куп­ки. 

Ове на­ви­ке струч­ња­ци сма­тра­ју по­гре­шним јер ис­ти­чу да ни­су до­бре за здра­вље ко­же и да се ком­плет­но тре­ба ис­ту­ши­ра­ти са­мо јед­ном до два пу­та не­дељ­но.

Јед­но ис­тра­жи­ва­ње на Ко­лум­биј­ском уни­вер­зи­те­ту по­ка­за­ло је да иако љу­ди ми­сле да ће че­стим ту­ши­ра­њем би­ти чи­сти­ји, – то ни­је слу­чај у бак­те­ри­о­ло­шком сми­слу јер не шти­ти од бо­ле­сти. Че­сто ту­ши­ра­ње ису­шу­је ко­жу, у ко­јој за­тим на­ста­ју ми­кро­пу­ко­ти­не, по­год­не за про­ди­ра­ње ми­кро­ба. Укла­ња­ње при­род­них за­штит­них уља са ко­же мо­же да по­спе­ши раст штет­них бак­те­ри­ја и на тај на­чин на­ру­ши иму­но­ло­шки си­стем ор­га­ни­зма. 

Са овим ста­вом струч­ња­ка са­гла­сна је и при­ма­ри­јус др Го­ра­на Иса­и­ло­вић, дер­ма­то­лог Ви­со­ке здрав­стве­не шко­ле стру­ков­них сту­ди­ја, ко­ја на­гла­ша­ва да се че­стим ту­ши­ра­њем и ко­ри­шће­њем са­пу­на и куп­ки уни­шта­ва од­брам­бе­на сна­га ко­же. 

– Са­мо два пу­та не­дељ­но пре­по­руч­љи­во је да се љу­ди ту­ши­ра­ју куп­ка­ма и са­пу­ни­ма. Ако не­ко хо­ће да се ту­ши­ра сва­ког да­на, он­да то тре­ба да чи­ни са­мо во­дом. По­себ­но тре­ба из­бе­га­ва­ти куп­ке и са­пу­не ко­ји пе­не. Сма­тра се да че­сто ту­ши­ра­ње ути­че да ко­жа по­ста­не су­ва и да је скло­ни­ја ин­фек­ци­ја­ма за­то што јој се уни­шта­ва по­вр­шин­ски слој ко­ји шти­ти ко­жу од па­то­ге­них ми­кро­ор­га­ни­за­ма – на­гла­ша­ва др Иса­и­ло­вић и до­да­је да ово не ва­жи за пра­ње ру­ку ко­је тре­ба да бу­де че­сто.

Ка­да је реч о ту­ши­ра­њу на­ших гра­ђа­на, по­да­ци из 2009. го­ди­не су по­ка­за­ли да на­ви­ку сва­ко­днев­ног ту­ши­ра­ња има по­ло­ви­на од­ра­слих ста­нов­ни­ка пре­сто­ни­це, а око 17,6 од­сто љу­ди је при­зна­ло да то чи­ни сва­ког дру­гог да­на. Ис­тра­жи­ва­ње здра­вља ста­нов­ни­штва Ср­би­је из 2013. го­ди­не ко­је је ра­дио Ин­сти­тут за јав­но здра­вље „Др Ми­лан Јо­ва­но­вић Ба­тут” по­ка­за­ло је да се две тре­ћи­не де­це ту­ши­ра ви­ше од три пу­та не­дељ­но (66,2 од­сто), што је зна­чај­но ве­ћи про­це­нат не­го 2006. го­ди­не (ка­да је то чи­ни­ло 54 од­сто). На­ви­ку ре­дов­ног ту­ши­ра­ња че­шће има­ју де­ца из Вој­во­ди­не (87,6 од­сто), град­ских на­се­ља (72 од­сто) и из ма­те­ри­јал­но до­бро­сто­је­ћих до­ма­ћин­ста­ва (85,5 од­сто). 

Коментари11
086f3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

BORO
Ja se ne tuširam, ja se kupam, a nedeljom banjam. Kako brinete o čistoći tela, brinite i o čistoći jezika. Najmanje isto.
Milos Pokrajac
Nisu mi jasni ovi što se pirkaju po 2 puta dnevno? Kupanjac uveče i do sledeće večeri si miran i to ako se znojiš ( posao, prevoz, leto, trening). Ako ne, može to i duže da potraje :)
Nataša NS
Sigurno da nije dobro utrljavati svaki dan u kozu sapune i gelove za tusiranje koji pene i sacinjeni su od sumnjivih sintetickih sastojaka. Svaki dan se istusirati toplom vodom i samo odredjene delove tela oprati najobicnijim, ako je moguce, prirodnim sapunom i nece biti problema. Ukoliko nismo radili teske fizicke poslove ili bavili se ozbiljnim treningom, nismo ni prljavi i topla voda je dovoljna uz minimalnu kolicinu sapuna. Neprijatni mirisi se cesce osecaju od neredovnog pranja odece. Tema je interesantna, smatram da treba opsirnije pisati o ovome.
Mihailo
Predlažem autoru/autorki da nas pobliže informiše o samom istraživanju. Recimo: šta to znači "jedno istraživanje", šta je to često tuširanje, na koliko uzoraka je vršeno ispitivanje, ko je finansirao isto itd. Dalje bh zamolio za komentar istraživanja od više stručnih ljudi iz oblasti medicine, jer smatram da je tekst poprilično interesantan, te da zaslužuje malo više informacija.
Petar .Stanimirovic
Lepo.A šta ako mi opet uvedemo higijenske navike iz doba Kralja Sunca-Luja XIV? To bi bilo nešto.I ko bi onda s nama ?U ono vreme se skoro uopšte nisu kupali /Jedino kad bi dobro pokisli /.Vodu je zamenjivao puder,a sapun-parfem.Zato im se ,u Francuskoj i razvila toliko industrija parfema.Flašicu,pa na glavu.Samo prvo skineš periku,naravno.Muzika im je bila lepa.I tancovanje.Samo što su igrali nekako na daljinu,na odstojanje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља