субота, 04.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 02.03.2017. у 11:48 Јасна Вујичић, нутрициониста
ИСХРАНА

Асматичари би требало да кажу збогом кобасицама

Особе које болују од астме не би требало да једу конзервирану храну, сладолед и све што садржи адитиве, већ да се окрену конзумирању лако сварљивих и енергетски јаких природних намирница
(Фото Пиксабеј)

Астма је једна од оних болести за коју кажу да нема лека, али да може да се држи под контролом. Ово хронично обољење плућа доводи до упале и сужавања дисајних путева и последично до плитког даха, кашља, тескобе у плућима.

Да не би дошло до смањења квалитета живота особе оболеле од астме, један од фактора свакако је и исхрана, уз усвајање других здравих навика. Правилна исхрана у извесној мери може да утиче на смањење учесталости напада, али и на њихов интензитет.

Списак пожељних намирница
Бета каротен, тј. провитамин А смањују штетно деловање слободних радикала на мишиће органа за дисање. Бета каротен се налази у жутом, наранџастом и зеленом поврћу и воћу (шаргарепа, батат, бундева, кајсија, спанаћ). Кверцетин је антиоксиданс који смањује нападе астме. Овај антиоксиданс садрже броколи, боровница, малина, црвено грожђе, брусница, јабука, лук итд. Калијум и магнезијум побољшавају рад плућа, а у намирницама се налазе у смоквама, пасуљу, грашку, батату, кајсијама, авокаду, јабукама, голици од бундеве, кукурузу и спанаћу.

Индустријска храна доступна на сваком кораку има у себи много адитива који доказано поспешују појаву астме. Зато је потребно оброке базирати на здравој, индустријски необрађеној храни: без конзерванаса, боја, нитрита, нитрата, сулфита, сулфата и других отрова и алергена.

У преводу, то значи да би асматичари требало да кажу збогом кобасицама, конзервама, сладоледу и свему што на декларацији садржи адитиве и преоријентишу се на конзумирање лако сварљивих и енергетски јаких природних намирница.

Потребно је да избаце газиране напитке јер они неповољно утичу на ток болести. Могу да пију минералну воду, и то ону која нема претерану количину растворљивих састојака. При томе не би требало да пију само ту минералну воду, већ и обичну воду. Слано такође утиче на астму, па је за препоруку унос соли од два до два и по грама дневно, а препоручује се супституција соли зачинима (целер) и заменом за со.

Поједини астматичари нису толерантни на салицилате које (осим аспирина) садржи и разно воће: јабуке, грожђе, кајсије, брескве, лимун, поморанџе и други цитруси, затим шљиве, вишње, јагоде и малине, али и поврће: паприка, парадајз, краставац, кромпир.

Воће и поврће је извор антиоксиданаса који веома повољно утичу на астматичаре, а деловање антиоксиданаса смањује појаву хистамина у организму и његово разлагање. Хистамин у организму, између осталог, сужава бронхије и изазива астматичне нападе.

Коментари0
15810
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља