понедељак, 06.04.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:51
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: Расим Љајић, потпредседник Владе Србије

Зукорлић је хулиган

Нисам одустао од кандидатуре за председника. Неопходно је да чујемо ставове коалиционих партнера, пре свега СНС-а, да видимо да ли ћемо имати једног кандидата или ће странке моћи саме да учествују на тим изборима
Аутор: Аница Телесковић / Биљана Баковић субота, 12.11.2016. у 22:00
Расим Љајић (Фото Анђелко Васиљевић)

Разумем да се људи радују поразу Хилари Клинтон, али не разумем оволику хистерију због победе Доналда Трампа, каже Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација. Изражавајући своју збуњеност превеликим очекивањима у Србији од неочекиваног исхода америчке председничке трке, он у интервјуу за „Политику“ оцењује да „ни баба Ванга не може да погоди у ком ће правцу све ово ићи”.

За разлику од оних који мисле да ће Србија моћи да води своју политику у нешто релаксиранијим околностима када се Трамп усели у Белу кућу, Љајић је прилично скептичан, оцењујући да је ова ситуација једна велика непознаница – за све.

– Што се нас тиче, неће бити неких великих промена. Резултат америчких избора ће се одразити на изборе који ће се наредне године одржавати у важним земљама ЕУ, пре свега Немачкој и Француској. Ту су избори и у Аустрији и Холандији, па и референдум у Италији сада у децембру. То ће бити ветар у једра популистима, јер после америчких председничких избора и „брегзита”, више је него очигледно да је на делу криза капитализма, демократије и лидерства. Људи траже нешто ново – популисте који нуде пречице, једноставна и лака решења.

Последњих година били смо као између чекића и наковња у односу Америке и Русије. Може ли се очекивати олакшање наше позиције?

Не верујем да ће бити ни олакшања, ни отежања, ни неке велике промене. Осим што се можемо наћи још ниже на лествици приоритета. Свет ће бити заокупљен својим проблемима, сви ће се вероватно бавити Трампом и ишчекивати његове потезе.

Да ли је и наша влада омашила у прогнози када је премијер отишао на скуп Фондације Клинтон?

То уопште није сврставање на било коју страну. Та конференција је имала потпуно други смисао и поруку.

Шта је добитак од неучествовања?

Нисмо позивали да се гласа за било кога, нити би то имало неког значајнијег ефекта.

Ако ће амерички избори утицати на изборе у Европи, колико могу да утичу на председничке изборе у Србији?

Не верујем, али могу да утичу на овај талас подршке десним, популистичким, антисистемским странкама и покретима, који је захватио добар део Европе.

Та атмосфера може да помогне неким кандидатима који се налазе на десном делу политичког спектра, али не доминантно – да може да утиче на резултат избора.

Остајете ли при одлуци да се кандидујете за председника Србије?

 При овој памети – да.

Странка се припрема за то. Али, постоје два предуслова. Најпре, нама је као странци владајуће коалиције неопходно да чујемо ставове коалиционих партнера, пре свега СНС-а, да видимо да ли ћемо имати једног кандидата или ће странке моћи саме да учествују на тим изборима. Друга ствар која се појављује као препрека јесте циркус који се прави од тих избора. Свако коме падне на памет, ко је устао на леву ногу, размишља да се кандидује. Себе сматрам озбиљним човеком да бих учествовао у неком циркусу са неким „шећеровскима”, „јоги летачима”, који користе ову прилику да им се име појави у новинама и да плакат виси на некој бандери.

У каквим околностима ће се ти избори одиграти, у контексту питања безбедности?

Две недеље је прошло од проналажења оружја у Јајинцима, а још не знамо ко стоји иза тога. Говори се о великом проблему безбедности премијера, његове породице.

Да ли се осећате угрожено?  Каква је безбедносна ситуација у Србији?

Ситуација у Србији је стабилна и институције треба да обаве свој део посла. Та прича треба да се измести са насловних страна таблоида у институције и службе које морају да дају своју оцену и суд. Ниједна ситуација не сме да се минимизира или релативизује и да се од ње праве шале. Шта год на крају било, не искључујући ниједан могући сценарио, треба да се изађе и каже о чему је заправо реч.

Изгледа да још нисте нашли заједнички језик са Муамером Зукорлићем. И да ситуација у бошњачкој заједници никако да се стабилизује. Последњи доказ је Свеопшти сабор исламске заједнице у Новом Пазару, који је представник ваше странке осудио.

Није то никакав сабор, то је једна представа за публику у Београду по принципу „ја ћу вам правити проблеме уколико не решите моје личне захтеве“. То у Санџаку више не пролази.

А захтеви су у вези са Зукорлићевим Интернационалним универзитетом?

Не толико колико за бесправну градњу у вези са зградом универзитета. Жеља је да се скрене пажња са онога што се пред нашим очима дешава, а то је прављење ругла од центра Новог Пазара. Замислите да на Тргу републике сад видите да неко зида без икаквих стандарда. Прича се окреће да се добије подршка у Београду. Нажалост, он ту подршку има однекуд, чим се дозвољава да може да ради шта хоће, да нико не интервенише, да се надлежне институције праве и глуве и слепе...

Од кога може да има толику подршку?

Ако је реч о дивљој градњи постоје неке инспекције, градске, републичке... Врховни суд је пресудио да та зграда, која се сада додатно проширује, треба да се врати људима који су је купили у приватизацији. Он је ту упао са наоружаним људима, отео је, наводно јер је била вакуфска имовина, и сад од ње прави кафиће, бутике, златаре...

И сад испада да је Муамер Зукорлић јачи од Врховног суда.

Од Врховног суда је сигурно јачи. Ово је резултат.

Како то објашњавате?

Не знам. Званичници тврде да нико није јачи од државе, мада би неко додао „осим навијача“, то јест хулигана.

А сад изгледа и Зукорлића?

Па он и јесте заправо навијач хулиган. Он није ништа друго него то. То су исте методе, исти рецепти, апсолутно идентично све, никакве разлике ту нема.

Приликом изгреда навијача у Новом Пазару на утакмици локалног тима и Црвене звезде летос, рекли сте нешто што важи и данас, нарочито после убиства једног од вођа навијача Партизана Александра Станковића, Салета Мутавог, а то је да се хулигани једном за свагда протерају са стадиона у Србији. Употребили сте израз навијачи- рекеташи. Кад ће да им стане на пут?

Видео сам вест да се у Грчкој фудбалско првенство обуставља на неко време јер је запаљена кућа председника судијске комисије. И ми треба да размишљамо о томе да обуставимо првенство на неко време док не решимо ове проблеме. Ако нам навијачи воде и рекетирају клубове, чему онда фудбал.

Политичари су већ дуго у управама клубова, дакле добро знају шта се дешава. Како је то до сада могло да траје?

Зато што тако дуго траје, тешко се и решава. Ако то не решимо, заборавимо и фудбал и наше успехе, и немојмо онда да се чудимо што не можемо да учествујемо ни на једном великом, европском или светском првенству. У оваквој ситуацији од приватизације и улагања у клубове нема ништа. Сад смо имали ситуацију с Партизаном – туча. Око клуба који је дужан 15–16 милиона евра. Стани, ко се туче за неког ко је губиташ?

Туча је за управу, не за власништво?

Тако је. Значи, неке користи има и од таквог губиташа.

Тачно. То је чиста аномалија.

Да ли сте још у скупштини ФК Партизан?

Члан сам скупштине, али не задуго, сигурно. Не пада ми на памет да учествујем у оваквој ситуацији која је створена, да бар тим чланством не будем саучесник у свему томе.

 Да пређемо на економске теме – какве нам вести доносите из Катара?

Разговарао сам са највећим катарским инвестиционим фондом. Заинтересовани су за пољопривреду и хотелијерство.

Јесу ли заинтересовани за неку од наших бања?

Договорено је да им пошаљемо информације о свим нашим бањама које су у поступку приватизације. У преговорима са Арапима сам врло опрезан и мерим сваку реч. Познавајући их, мислим да им се више исплати да граде нешто ново.

Како су реаговали кад су видели да се за већину тих бања које им нудите воде судски спорови? Да је држава, односно Фонд ПИО, тужила државу?

Комисија која се састоји од четири министарства предложила је да се у наредних 60 дана реше спорови за првих 10 бања. То више неће бити на суду. Све иде у власништво државе.

Хоће ли грађанима Србије остати нека бања у коју ће моћи да иду на лечење?

Наравно. То ће бити интерес, па чак и услов сваког инвеститора. Да има сигуран прилив за одређени број постеља ако купи неку бању.

Да ли ће купци бања добити и минералне изворе?

Не. То ће се давати у концесију, а не у власништво.

Рекли сте да су Арапи заинтересовани за улагање у хотелијерство. Међутим, инвеститор из Катара који је купио ХУП „Европа“ у Сурдулици и није се баш показао. Због дуга од 2,5 милиона искључена му је струја...

Конкретан случај знам површно. Ради се о појединачним одлукама пословних људи. Не постоји гаранција да ће свака инвестиција бити успешна.

Када је о телекомуникацијама реч, хоће ли, као што у свом ауторском тексту за НИН пише Божидар Ђелић, амерички инвестициони фонд ККР продати СББ?

О томе се прича од кад је ККР дошао. Реч је о пословном односу на који држава ни на који начин не може да утиче.

Држава може да утиче на нешто друго – да ли је ККР, недавним преузимањем Икома, превише концентрисао своје власништво на тржишту телекомуникација?

Коначан суд о томе даће Комисија за заштиту конкуренције.

Док чекамо одлуку Комисије, ККР, који је заједно са ЕБРД-ом сувласник СББ-а, крцка вредност „Телекома“ и преузима им претплатнике из фиксне телефоније. ЕБРД не крије да је заинтересован за куповину „Телекома”...

ЕБРД је био заинтересован за учешће у мањинском пакету. Ништа даље се није одмакло од почетне заинтересованости.

Да ли је можда њихова стратегија да им већински партнер у том послу буде управо ККР?

То никад чуо нисам. Забринут сам да ли „Телеком“ може да издржи конкуренцију.

Значи ли то да ће бити трећег тендера за приватизацију „Телекома“?

Још је рано да се о томе говори. Никаквих разговора на ту тему није било. Разматра се да ли ће се ићи на избор стратешког партнера, продају мањинског пакета или неки трећи модел. „Телекому“ је потребан свеж капитал да би издржао тржишну утакмицу. Одржавање постојећег стања је најгоре.

Премијер је најавио могућност продаје мањинског пакета акција. Зашто смо онда уопште куповали од грчког ОТЕ-а мањински пакет? Не можемо да поправљамо непоправљиво, можемо само да говоримо о ситуацији коју имамо. Катастрофа за саму компанију била би да кренемо у нови покушај продаје већинског пакета, а да се посао неуспешно заврши. Морамо да идемо на чисту сигурицу и да знамо какав ће бити епилог тог процеса. Зато сада морамо да нађемо модел. Али, ако би неко понудио добру цену, не бисмо бежали од тога да продамо и већински пакет.


Коментари67
46570
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

rastko
dozivotni ministre kako te nije sramota. izdao si tadica a bio na njegovoj listi.bices ti sa bilo kim samo daj beograd udomi 50 mojih daj mi fotelju auto vozaca i ja cu pricati sta ko zeli.bruka i sramota
svetlanast.
Da "vlasnik" Televizije b92 nije ukinuo rado gledanu emisiju Olje Beckovic "Utisak nedelje" kao nije bila isplativa, a imala je oglasa taman kao i Kesiceva, ona bi verovatno pozvala Moamera Zukorlica i nekoga od onih koji ga nazivaju huliganom, pa bi mogli sami da odlucimo o cemu se tu zapravo radi. Posto je sa ukidanjem "Utiska nedelje" ukinuto i suceljavanje /u direktnom prenosu/ pre svega politickih neistomisljenika, moze da veruje kako ko hoce i kome hoce. Inace Moamer Zukorlic je nekoliko puta predlagao suceljavanje ali u zivom prenosu. Nema vise suceljavanja politickih neistomisljenika, makar sve dok ne prodju predsednicki izbori. Bolje da ne znamo koliko je ko pametan /glup/ sve dok ne izaberemo naseg TRAMPA /ili smo ga vec izabrali/. Rasim Ljajic, za sva vremena i za sve politike, samo da je na vlasti. Vesela Srbija.
Pravda
Da li je neko pomislio da ce sa dolaskom Trampa nestati i TERORIZAM, koji ubija neduzni narod a ne one koji su ga stvorili i koji su odgovorni za njegov nastanak i trajanje. A da ne govorim o fasizmu i ostalim negativnim izmima koje sprovode borci za "demokratiju" i rusioci svih svetskih "diktatora".
Marko-2,Marko-2
nastavak...:mada ponekada nisam istomisljenik sa g.Ljajicem,sa njegovom ocjenom djelovanja g.Zukorlica sam apsolutno saglasan.
Marko-2,Marko-2
Za razliku od svekolikih kukumavki,kombinatora,recimo kao izvjesna Svetlaana...Americki Narod je rekao svoju rijec i izabrao g.Trampa za 45-og Predajednika SAD-a.i oni koje su prethodne garniture dovele tu gdje jesu (nikako ne zaboravite Nacionalnu Gardu koja je upravo stvorena da se Svetlanini i inih slucajevi niukome nemog desiti!),unesrecujuci Srbe i Srpski Narod za nebrojene buduce generacije ,obog.uranijumom i stvaranjem tzv drzave kosovo,od neotudjive srpske Pokrajine KiM ! mog u samo da kukumavce,kombinuju,a SVE ce vec doci na svoje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља