четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа

Као аспирин у новембарска повечерја

У 2020.  годину сам ушао са више пројеката, али готово сви су морали да буду померени због вируса корона. Од неких сам и одустао, јер су се преклапали са „Бошковићима”. Не жалим. Све време, док…

1

Јупитер и Сатурн у положају који није виђен од средњег века

Када Сунце буде зашло 21. децембра, на дан зимске краткодневице, људи који буду погледали у небо имаће прилику да виде Јупитер и Сатурн ближе један другоме него што их је ико ко је данас жив могао…

7

Ко је заиста Елизабета Друга

Холивудски продуцент, сценариста и режисер Том Џенингс, својим документарним филмовима за које је добио више од 50 међународних признања, међу којима и једну награду „Еми“, као и једну номинацију за…

6

Заштита белоглавог супа

У Специјалном резервату природе „Пештерско поље” пре две године формирано је хранилишта за белоглаве супове и остале некрофагне врсте…

1

​Хладни рат Јадранке и Вељка

На таласу нових домаћих серија које су запљуснуле екране, на ред је стигла и савремена урбана драма-комедија. Реч је о нетом завршених…

3

Кина лансирала свемирску летелицу која треба да донесе материјал са…

ВЕНЧАН - Кина је послала на Месец свемирску летелицу која треба да донесе материјал с површине тог небеског тела први пут после више од 40…

4

Британски истраживач тврди да је открио Исусову кућу

НАЗАРЕТ - Британски истраживач Кен Дарк, археолог из Универзитета Рединг, тврди да је нашао кућу у којој је детињство провео Исус Христ и…

4

Да ли знате?

Шта је мецена
Покровитељ уметника * Мецена – и уз то везани изрази меценарство, меценарски – означава особу или неко друштво који несебично и издашно даје подршку и заштиту уметничким, културним или у данашње време спортским или научним активностима и њиховим носиоцима (уметницима, научницима, спортистима).
Назив је настао по Гају Мецени (1. век пре нове ере), политичару, песнику и покровитељу уметника, саветнику и пријатељу цара Августа. Овај угледни и образовани Римљанин етрурског порекла био је пријатељ и добротвор песницима Вергилију (70–19. пре нове ере), Проперцију (50–15. пре нове ере) и Хорацију (65–8. пре нове ере). До појаве ауторског хонорара мецена је значајна функција у свету уметности и науке.
У историји мецене су се регрутовале из круга краљева, племића, земљопоседника и разноразних владара и управитеља (углавном из вишег друштвеног слоја). Они су финансијски помагали уметнике свога времена (писце, сликаре, вајаре, музичаре). Велике мецене били су и бројни црквени великодостојници, као и саме црквене организације.
За време италијанске ренесансе меценатсво је било уско повезано с феноменом величанствености. Најпознатије мецене били су фирентинска владарска династија Медичи. Они су на свом двору окупили најбоље уметнике, књижевнике, филозофе и хуманисте свога времена.

Хороскоп

Дневни Хороскоп
За 26. новембар 2020
#
Ован

Напети сте и склони исхитреним реакцијама. Избегавајте расправе са претпостављенима и особама које симболишу ауторитете, можете угрозити пословни статус. Коригујте исхрану.

#
Бик

Незаинтересовани сте за посао, имате потребу за одмором. Посветите више пажње блиском пријатељу, потребна му је подршка. Будите опрезнији са техничким апаратима и струјом.

#
Близанци

Будите веома опрезни са новцем. Није повољан тренутак за веће инвестиције и улагања. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру са атрактивном млађом особом.

#
Рак

Поједини саговорници ће вас иритирати ставовима и коментарима. Трудите се да избегавате расправе, склони сте исхитреним емотивним реакцијама. Пронађите више времена за одмор.

#
Лав

На послу ћете бити веома ангажовани, али ће вас пратити неспоразуми са старијим колегама и сарадницима. Будите толерантнији у ставовима. Избегавајте масну храну и грицкалице.

#
Девица

Имате потребу да унапредите текуће финансије, али немојте доносити исхитрене и непромишљене одлуке. Ако сте слободног статуса, пожелећете љубавну авантуру. Смањите лекове.

#
Вага

Оптерећују вас неспоразуми са старијим члановима породице, али и недовршени кућни послови. Будите опрезнији са новцем, немојте га трошити на непотребне луксузне ствари.

#
Шкорпија

На послу ће вам недостајати концентрација и пажња, будите опрезнији са документима. Избегавајте расправе са млађим колегама и сарадницима, заступате супротстављене ставове.

#
Стрелац

Оптерећују вас текуће финансије и непланирани новчани издаци. Посветите више пажње млађим члановима породице, потребна им је подршка. Будите опрезнији са оштрим предметима.

#
Јарац

Имате потребу да унапредите пословни статус, али немојте доносити исхитрене одлуке. Не претерујте са рекреативним спортом, можете се повредити. Контролишите крвни притисак.

#
Водолија

Немојте улазити у расправе са непознатим особама и униформисаним лицима, могу прерасти у озбиљне неспоразуме. Ако сте слободног статуса, контактираће вас стара љубав.

#
Рибе

Будите опрезнији са новцем, немојте га несмотрено трошити. Посветите више пажње партнеру, осећа се запостављено. Немојте дизати тешке предмете, можете повредити кичму.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља